Bouillabaisse med lax och räkor

Här kommer receptet på en grymt god fiskgryta – Bouillabaisse med saffransaioli som jag kokade ihop förra veckan. Enkel att göra och passar såväl till vardags som fest!

4 port.

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

½ fänkål

½ Purjolök

1 röd paprika

1 gul paprika

2 morötter

2 palsternacka

1 burk Krossade tomater

8 dl vatten

Buljong (helst hemmagjord eller ekologisk – t.ex. Renée Voltaires, BioFood)

1 dl vitt vin

1 tsk chilikrydda alt 1 msk röd chilifrukt

1 paket saffran

600 g lax – skär i små grytbitar (3 cm).

200 g handskalade räkor

ev. några blåmusslor (ca. 10 st)

Färska örter t.ex basilika, persilja, timjan och dill.

Saffransaioli

1 äggula, 1 vitlöksklyfta, 1 nypa saffran, 1 tsk senap, 1 tsk vinäger, 3 msk olivolja.

Vispa ihop ägget, vitlöken, saffran, senap och vinäger. Tillsätt oljan under omrörning.

Tillagning:

Hacka löken och paprika, fräs i stekpannan med en klick smör. Skala och skär morötterna, palsternackorna, fänkålen och purjolöken. Koka upp allt tillsammans med vatten. Tillsätt kryddor, vin, buljong och krossade tomater. Koka upp. Sätt i laxen under de sista 5 min. Tillsätt räkorna när soppan är klar.

Servera med saffransaioli.

Smaklig spis!:-)

 

Åsa

Leg. Fysioterapeut, personlig tränare och kostrådgivare. Författare till böckerna "Paleo - Naturlig mat & livsstil" & "Hälsokoden - recept för ett friskare liv".

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *